Els policies locals amb discapacitat reclamen poder seguir treballant al cos – BTVNOTÍCIES.CAT
El sindicat de la UGT i l’Associació per la Integració Laboral de Policies Locals amb Discapacitat han elaborat un reglament per garantir que els policies locals amb qualsevol discapacitat continuïn treballant al cos policial. Denuncien que el 80% dels ajuntaments de Catalunya no disposen d’aquesta eina i que el 20% restant no la té adaptada a la llei. Expliquen que és el cas de Barcelona.
Barcelona té reglament però només permet la segona activitat als agents amb discapacitat parcial. Això contrasta amb la llei vigent, que els permet la recol·locació en qualsevol tipus de circumstància. L’exagent de la Guàrdia Urbana, Vicenç Flores, té una discapacitat total per problemes al peu després de patir un accident en acte de servei. El 2009, mentre atenia un cas de violència de gènere al carrer, va ser atropellat. Explica que a causa de la discapacitat el van fer fora del cos policial. Es va quedar amb una prestació per discapacitat que suposava el 45% del sou que cobrava.
Flores diu que el reglament de l’Ajuntament de Barcelona només permet la recol·locació d’agents amb discapacitat quan aquesta és parcial. Això, assegura, vulnera la legislació actual, concretament el Reial Decret Legislatiu 1/1994 de 20 de juny, així com també la Convenció de la Organització de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat. Segons aquest text, és compatible la prestació per discapacitat amb la retribució fent una feina adequada a la problemàtica de cadascú.
De fet, Flores està treballant com a tècnic en prevenció de riscos en una empresa privada. Ara, ha portat el seu cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans. El que vol és tornar al cos de la Guàrdia Urbana amb una feina adaptada a la seva situació.
Per evitar que es faci fora als agents que volen seguir treballant tot i la seva discapacitat, la UGT juntament amb l’Associació per la Integració Laboral de Policies Locals amb Discapacitat (AIL-POLD) han elaborat una proposta de reglament de segona activitat que estableix els passos a seguir. Demanen que les administracions locals el facin seu per garantir el que consideren que és un dret fonamental dels agents amb discapacitat: el dret a treballar.