Els grups en l’oposició de l’Ajuntament de Barcelona -PP, PDeCAT, Cs, ERC i PSC- van exigir ahir a Ada Colau que reincorpori en una segona activitat als agents de policia i bombers acomiadats per tenir una discapacitat sobrevinguda, com fan altres consistoris i la Generalitat.

Els portaveus de les cinc formacions han comparegut al costat del president de l’Associació per a la Integració Laboral Policia Local amb Discapacitat (AIL-POLD), Vicenç Flores, en una roda de premsa per visibilitzar la seva unió en l’exigència que Barcelona compti amb un Reglament de Segona Activitat de la Guàrdia Urbana i el Servei de Prevenció, Extinció d’incendis i Salvament (SPEIS).

La setmana passada, a proposta d’ERC i amb el vot a favor de tots els grups excepte CUP que es va abstenir i BComú que va votar en contra, la comissió municipal de Seguretat va acordar instar al govern municipal a elaborar aquest reglament abans que acabi el mandat.

“No demanem gens més que seguir treballant”, va subratllar Vicenç Flores, jubilat forçosament de la Guàrdia Urbana de Barcelona fa una dècada, quan tenia 30 anys, per les seqüeles de les ferides que va sofrir en impedir un robatori.

En la seva intervenció, el president d’AIL-POLD ha estat especialment dur amb el govern d’Ada Colau, fins al punt de demanar la dimissió de l’alcaldessa perquè dels tres alcaldes amb què ha tractat el problema de la discapacitat sobrevinguda és l’única que ha eludit reunir-se amb l’associació, així com de Ferran d’Aroca, gerent de Recursos Humans i Organització a qui ha acusat d’ultratjar la Guàrdia Urbana.

Flores ha estimat que dels 300 treballadors dels Bombers i la Guàrdia Urbana “expulsats per tenir una discapacitat sobrevinguda” des de 2009, uns 30 voldrien seguir treballant.

També ha advertit que en aquests cossos “la gent, el que està fent és amagar malalties”, amb la qual cosa està en risc la seguretat pública de Barcelona.

Flores ha conclòs reclamant que “aquest Ajuntament respecti els drets laborals d’aquells agents que tinguin una discapacitat sobrevinguda”.

El portaveu d’ERC, Jordi Corones, ha criticat al govern Colau per, en comptes de fer el reglament, crear “una comissió paripé” per estudiar si els agents de policia i bombers poden reincorporar-se en règim de segona activitat, quan ja ho avalen organismes internacionals i estatals, el Síndic i la Síndica de Greuges i sentències judicials.

El portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas, ha assegurat que “és una qüestió de dignitat i de drets humans. No és acceptable que el govern Colau obligui a marxar els agents que, per una discapacitat sobrevinguda, no poden fer la seva tasca ordinària“. Coronas ha criticat que “un govern que sempre s’omple la boca amb els drets laborals no pot menystenir agents del cos de la Guàrdia Urbana constantment” i ha reclamat que s’iniciïn els tràmits per a l’elaboració el reglament de Segona Activitat”.

Jordi Martí (PDeCAT) ha subratllat la “transcendència política” d’exigir garantir “drets humans i drets laborals també als policies i els bombers” i ha assenyalat que a tots els grups presents els “uneix la defensa de la Guàrdia Urbana enfront d’un govern que no creu en la Guàrdia Urbana”.

El missatge a Colau del portaveu de Cs, Paco Sierra, ha estat: “s’ha acabat. Això és una conjura per a la seguretat de Barcelona”.

Paco Sierra, que ha denunciat que hi hagi menys agents de policia avui que abans dels JJOO’92 de Barcelona, ha assenyalat que a més de convocar noves places hi ha llocs de la Guàrdia Urbana que poden cobrir agents amb discapacitat “en comptes de pagar-los que es juguin la vida fent-los fora”.

La portaveu del PSC, Carmen Andrés, ha reiterat el compromís dels socialistes amb la Guàrdia Urbana i amb el dret a la inserció laboral de les persones discapacitades.

Per la seva banda, el portaveu del PP, Xavier Mullleras, ha demanat “recompensar” el complir amb el seu haver dels agents de la Guàrdia Urbana amb el pas a una segona activitat i no “castigar-los amb una jubilació anticipada amb la meitat del seu sou”.