empordc3a0 

En Jordi va ser víctima d’un accident de trànsit i lluita per ser reincorporat, sobretot ara que s’ha aprovat el reglament que regula situacions com la seva

Figueres / Mairena Rivas / Dimarts 10 de març del 2015

En Jordi té 47 anys i un accident de trànsit el 2008 el va deixar invàlid i sense feina. Ocupava un càrrec de policia a la plantilla de la Guàrdia Urbana de Figueres i després que l’Institut Nacional de la Seguretat Social va declarar-li la incapacitat total ell diu que va ser acomiadat. “L’argument que em van donar va ser: `Ja no serveixes pel que et vam contractar´ i em van dir que com que cobrava una pensió ja en feia prou. Però la pensió és un 55% inferior al sou que jo tenia i els diners de la pensió són sobretot per pagar necessitats relacionades amb la invalidesa”, lamenta en Jordi.

Fa anys que lluita judicialment per poder treballar en una ocupació adequada a la seva discapacitat i, dimarts de la setmana passada, confiava que l’aprovació al ple del Reglament de segona activitat de l’Ajuntament de Figueres donés llum a la seva esperança. Però el reglament que va aprovar el consistori, amb els vots favorables de l’equip de govern, ha deixat en Jordi perplex, ja que, com afirma ell mateix, no l’empara ni a ell ni tampoc als dos excompanys policies que es troben en la seva mateixa situació, a l’espera de poder accedir a una segona activitat. Això significaria desenvolupar una tasca diferent a patrullar carrers, més administrativa.


Una segona activitat suposaria desenvolupar una tasca diferent a patrullar carrers, més de caràcter administratiu


El president de l’Associació per la Integració Laboral-Mosssos d’Esquadra amb Discapacitat, Àngel Gómez-Quintero Mora, que és advocat, considera que l’Ajuntament “no ha fet les coses bé”. “Per una banda, no va aplicar la llei de policies locals posant com a excusa que no hi havia un reglament i ara que té reglament no admet en Jordi perquè diu que una invalidesa total comporta la jubilació d’aquesta persona”, exposa Gómez-Quintero, el qual té clar que, ara, en Jordi demanarà que se li apliqui el reglament que s’ha aprovat al ple i que hauria de comportar l’oferiment d’una plaça adequada a la seva invalidesa. “En cas que se li denegui, promourem actuacions judicials, al contenciós administratiu i també per la via penal”, ha advertit.

Una llei reguladora

Quan aquest advocat i exmosso d’esquadra fa referència a la llei de policies locals que no va aplicar en el seu moment l’Ajuntament de Figueres, es tracta de l’Art. 43 de la Llei 6/91, una llei que regula la segona activitat com una situació a la qual poden passar els membres de policies locals quan es donen determinats supòsits, com seria una discapacitat.

En Jordi no entén per què l’Ajuntament de Figueres ha trigat 24 anys a disposar d’un reglament intern i propi que permeti aplicar aquesta llei i tampoc no entén per què ara que ja s’ha aprovat aquest document el consistori considera que no té caràcter retroactiu. Això vol dir que serà vigent a partir del moment en que ha estat aprovat i no des del 1991, data d’entrada en vigor de la llei de policies locals.

“Ells volen jubilar-me”

“Tinc l’obligació de col·laborar amb la societat. La invalidesa no m’impedeix treballar. Però ells volen jubilar-me. Hi ha altres policies que estan com jo i estan treballant. Per què jo no puc?”, es queixa en Jordi, que, a més de la Llei 6/91, també s’acull a una convenció de l’ONU que el 2007 va firmar l’Estat espanyol segons la qual “les persones que causin discapacitat estant ja empleades mantindran la seva feina”.

El seu cas es remunta set anys enrere. Un conductor en estat ebri es va saltar un stop i va envestir-lo amb el cotxe quan ell circulava en moto.

empordc3a0-10-3-15